Thajský rýžový nákyp s čerstvým mangem a kokosovým mlékem
Ingredience
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Kokosové mléko |
175 g |
Lepkavá rýže |
115 g |
Limetka |
0.5 ks |
Mango |
2 ks |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Klihovitou rýži několikrát propláchneme studenou vodou, nasypeme do mísy, zalijeme vodou a necháme namáčet do druhého dne. Poté znovu scedíme a rozprostřeme do gázou vyloženého pařáčku. Zakryjeme, vložíme do vodní lázně a na mírném ohni vaříme v páře cca 20 minut doměkka.
- Z povrchu hladiny kokosového mléka sebereme 3 lžíce husté smetany a odložíme. Zbytek vlijeme do hrnce, přisypeme cukr a sůl a za stálého míchání zahříváme do rozpuštění cukru. Přivedeme k varu, odstavíme, přelijeme do misky a necháme vychladnout.
- Hotovou rýži přesypeme do větší mísy, přelijeme kokosovým mlékem, promícháme a necháme odstát 10–15 minut.
- Mezitím oloupeme mango, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na plátky.
- Rýžový nákyp rozdělíme na talíře, doplníme plátky manga, zakápneme připravenou odloženou smetanou, dozdobíme proužky limetkové kůry a podáváme.