Hruškovo-smetanový koláč
Ingredience
Cukr krupice |
80 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Hrušky |
1 kg |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Smetana 12% (konzumní) |
500 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hrušky rozpůlíme, oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na tenké plátky. V míse je smícháme s moučkovým cukrem a polovinou smetany a necháme přes noc odpočinout na chladném místě.
- Poté na vál nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme vejce, přidáme žloutek, cukr a máslo a rychle vypracujeme těsto.Vytvarujeme do bochánku a třetinu oddělíme.
- Troubu předehřejeme na 170C.
- Větší část rozválíme na kulatý plát, vyložíme jim dortovou formu tak, aby asi 2cm přečnívaly. Na těsto rozložíme plátky hrušek se smetanou.
- Zbytek těsta vyválíme rovněž na kulatý plát, zakryjeme jím hrušky a přes těsto přehneme přečnívající okraje. Doprostřed dortu uděláme dírku. Potřeme žloutkem a pečeme asi 30minut.
- Koláč vyjmeme a otvorem uprostřed vlijeme zbytek smetany. Podáváme teplý nebo studený, posypaný moučkovým cukrem.