Hruškovo-smetanový koláč

Ingredience


Cukr krupice 80 g
Cukr moučkový 100 g
Hrušky 1 kg
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Smetana 12% (konzumní) 500 ml
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrušky rozpůlíme, oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na tenké plátky. V míse je smícháme s moučkovým cukrem a polovinou smetany a necháme přes noc odpočinout na chladném místě.
  2. Poté na vál nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme vejce, přidáme žloutek, cukr a máslo a rychle vypracujeme těsto.Vytvarujeme do bochánku a třetinu oddělíme.
  3. Troubu předehřejeme na 170C.
  4. Větší část rozválíme na kulatý plát, vyložíme jim dortovou formu tak, aby asi 2cm přečnívaly. Na těsto rozložíme plátky hrušek se smetanou.
  5. Zbytek těsta vyválíme rovněž na kulatý plát, zakryjeme jím hrušky a přes těsto přehneme přečnívající okraje. Doprostřed dortu uděláme dírku. Potřeme žloutkem a pečeme asi 30minut.
  6. Koláč vyjmeme a otvorem uprostřed vlijeme zbytek smetany. Podáváme teplý nebo studený, posypaný moučkovým cukrem.