Rýže se šafránem a medem
Ingredience
Kardamom |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
10 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Rýže loupaná |
200 g |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 5 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kardamom a šafrán rozmícháme v 0,5 dl vody.
- Rýži důkladně v sítu opláchneme pod proudem studené vody.
- V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, osolíme ji a přidáme rýži. Než se začne voda vařit, několikrát rýži promícháme, pak ji nepřiklopenou vaříme 8 až 10 minut. Potom vidličkou do rýže vmícháme med. Přebytečnou vodu slijeme.
- V hluboké pánvi rozehřejeme máslo (nejlépe přepuštěné), přidáme rýži s medem a rozpuštěný šafrán s kardamomem. Rýži zamícháme a obrácenou stranou vařečky do ní uděláme několik otvorů. Přiklopíme ji pokličkou a na velmi mírném ohni dusíme přibližně 15 až 20 minut.
- Tato rýže je vhodnou přílohou ke grilovaným rybám nebo pečenému skopovému masu.