Rýže se šafránem a medem

Ingredience


Kardamom 1 špetka
Máslo čerstvé 10 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Rýže loupaná 200 g
Šafrán 1 špetka
Sůl 1 špetka
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kardamom a šafrán rozmícháme v 0,5 dl vody.
  2. Rýži důkladně v sítu opláchneme pod proudem studené vody.
  3. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, osolíme ji a přidáme rýži. Než se začne voda vařit, několikrát rýži promícháme, pak ji nepřiklopenou vaříme 8 až 10 minut. Potom vidličkou do rýže vmícháme med. Přebytečnou vodu slijeme.
  4. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo (nejlépe přepuštěné), přidáme rýži s medem a rozpuštěný šafrán s kardamomem. Rýži zamícháme a obrácenou stranou vařečky do ní uděláme několik otvorů. Přiklopíme ji pokličkou a na velmi mírném ohni dusíme přibližně 15 až 20 minut.
  5. Tato rýže je vhodnou přílohou ke grilovaným rybám nebo pečenému skopovému masu.