Rýže s čočkou a cibulovou omáčkou

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Čočka jedlá 100 g
Olej olivový 1.5 dl
Protlak rajčatový 1.5 dl
Rýže loupaná 100 g
Sůl 2 špetka
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čočku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím vody, osolíme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni přibližně 30 minut, než změkne. Uvařenou scedíme přes síto a necháme okapat.
  2. Rýži propláchneme a necháme v sítu okapat. V hluboké větší pánvi rozehřejeme olej a rýži na něm krátce osmahneme, pak přilijeme 4 dl vody, osolíme, zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme 15 minut, dokud není měkká. Pak pánev sundáme z ohně a rýži v ní necháme ještě 5 minut přiklopenou stát.
  3. Cibulovou omáčku si připravíme tak, že 2 oloupané cibule nakrájíme na tenké plátky, 2 oloupané stroužky česneku prolisujeme a cibuli i česnek osmažíme na pánvi v 1 dl olivového oleje. Směs pak smícháme metlou s rajčatovým protlakem, přivedeme k varu a krátce provaříme.
  4. Uvařenou čočku přidáme k rýži, promícháme vidličkou, zalijeme omáčkou a znovu důkladně promícháme. Směs necháme na mírném plameni ještě 10 minut prohřát.
  5. Tato rýže je vhodnou přílohou především ke grilovaným rybám a krevetám.