Koláčky s hovězím masem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
200 g |
Hovězí maso přední |
1 kg |
Hovězí vývar základní |
4.8 dl |
Hříbky čerstvé |
230 g |
Listové těsto |
400 g |
Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
0.5 dl |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
3 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno červené |
4.8 dl |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 135 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Přední hovězí maso zbavíme tuku a blanek, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očištěnou cibuli s česnekem drobně pokrájíme.
- Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a rozkrájíme na plátky. Petrželku omyjeme a drobně posekáme. Rajčata omyjeme, spaříme, oloupeme a krájíme na kostičky.
- Ve větším hrnci na rozpáleném oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme maso a za stálého míchání restujeme z každé strany po 2 minutách do zlatova. Poté maso poprášíme moukou, promícháme, přimícháme rajčata s rajským protlakem, vše ochutíme solí, pepřem a smažíme asi 2 - 3 minuty. Přilijeme vývar, víno a pod poklicí dusíme minimálně 1 hodinu. Maso občas promícháme a bez poklice vaříme do měkka dalších 30 - 40 minut. Omáčka by měla být hustá.
- Listové těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku o síle přibližně 4 mm.
- Vezmeme 6 žáruvzdorných misek. Obrácenou miskou naznačíme v listovém těstu 6 koleček, ale vykrojíme je o 2 cm větší. Maso rozdělíme do misek, okraje (2 cm) těsta potřeme vodou a misky zakryjeme. Okraje těsta přilepíme zvenku na misky. Uprostřed každého koláčku utvoříme ostrým nožem malý křížek, zapíchneme do něj snítku tymiánu. Povrch koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 20 - 25 minut do zlatova.