Koláčky s hovězím masem

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 200 g
Hovězí maso přední 1 kg
Hovězí vývar základní 4.8 dl
Hříbky čerstvé 230 g
Listové těsto 400 g
Mouka polohrubá 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Olej olivový 0.5 dl
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rajčata 3 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Víno červené 4.8 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Přední hovězí maso zbavíme tuku a blanek, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očištěnou cibuli s česnekem drobně pokrájíme.
  2. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a rozkrájíme na plátky. Petrželku omyjeme a drobně posekáme. Rajčata omyjeme, spaříme, oloupeme a krájíme na kostičky.
  3. Ve větším hrnci na rozpáleném oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme maso a za stálého míchání restujeme z každé strany po 2 minutách do zlatova. Poté maso poprášíme moukou, promícháme, přimícháme rajčata s rajským protlakem, vše ochutíme solí, pepřem a smažíme asi 2 - 3 minuty. Přilijeme vývar, víno a pod poklicí dusíme minimálně 1 hodinu. Maso občas promícháme a bez poklice vaříme do měkka dalších 30 - 40 minut. Omáčka by měla být hustá.
  4. Listové těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku o síle přibližně 4 mm.
  5. Vezmeme 6 žáruvzdorných misek. Obrácenou miskou naznačíme v listovém těstu 6 koleček, ale vykrojíme je o 2 cm větší. Maso rozdělíme do misek, okraje (2 cm) těsta potřeme vodou a misky zakryjeme. Okraje těsta přilepíme zvenku na misky. Uprostřed každého koláčku utvoříme ostrým nožem malý křížek, zapíchneme do něj snítku tymiánu. Povrch koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 20 - 25 minut do zlatova.