Sladké kynuté tyčinky
Ingredience
Citronová šťáva |
1 dl |
Cukr krystal |
200 g |
Cukr moučkový |
2 kávová lžička |
Droždí |
5 g |
Mouka pšeničná hladká |
450 g |
Olej rostlinný |
1.5 dl |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Droždí rozmícháme v 0,5 dl teplé vody. Mouku vsypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj vlijeme vodu s droždím, přidáme sůl, moučkový cukr a 2,5 dl teplé vody. Vše zpracujeme na husté, ale stále ještě tekuté těsto, přikryjeme utěrkou, necháme na teplém místě 30 minut vykynout.
- Než těsto vykyne, připravíme sirup. V 2 dl vody rozpustíme krystalový cukr, vodu přivedeme do varu, přilijeme citronovou šťávu a 15 minut vaříme, poté necháme vychladnout.
- Vykynuté těsto promíchánme a vytvoříme z něj tyčinky o půrůměru 1 centimetr. V pánvi rozpálíme olej, na něm tyčinky smažíme přibližně 3 minuty do zlatova.
- Opečené vyjmeme z oleje, necháme na savém ubrousku okapat, namáčíme je v chladném sirupu a ihned podáváme.