Sladké kynuté tyčinky

Ingredience


Citronová šťáva 1 dl
Cukr krystal 200 g
Cukr moučkový 2 kávová lžička
Droždí 5 g
Mouka pšeničná hladká 450 g
Olej rostlinný 1.5 dl
Sůl 1 špetka
Voda pitná 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Droždí rozmícháme v 0,5 dl teplé vody. Mouku vsypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj vlijeme vodu s droždím, přidáme sůl, moučkový cukr a 2,5 dl teplé vody. Vše zpracujeme na husté, ale stále ještě tekuté těsto, přikryjeme utěrkou, necháme na teplém místě 30 minut vykynout.
  2. Než těsto vykyne, připravíme sirup. V 2 dl vody rozpustíme krystalový cukr, vodu přivedeme do varu, přilijeme citronovou šťávu a 15 minut vaříme, poté necháme vychladnout.
  3. Vykynuté těsto promíchánme a vytvoříme z něj tyčinky o půrůměru 1 centimetr. V pánvi rozpálíme olej, na něm tyčinky smažíme přibližně 3 minuty do zlatova.
  4. Opečené vyjmeme z oleje, necháme na savém ubrousku okapat, namáčíme je v chladném sirupu a ihned podáváme.