Šunka s pomazánkou a zeleným chřestem

Ingredience


Chřest zelený 600 g
Okurka salátová 1 ks
Šunka dušená 8 plátek
Voda pitná 3 l
Hellmann's Majonéza originál 3 polévková lžíce
Máslo pomazánkové 4 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Sůl 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvý zelený chřest omyjeme, odřízneme zdřevnatělé spodní části, v případě potřeby spodní část chřestu oloupeme a oddenky svážeme nití. V hlubším hrnci přivedeme k varu asi 2-3 litry vody. Do vroucí vody vložíme svazky chřestu hlavičkami vzhůru. Hlavičky by měly vykukovat nad hladinu. Chřest vaříme přibližně 3-4 minuty. Opatrně vyjmeme a zprudka zchladíme (např. kostkách ledu).
  2. Zelenou salátovou okurku omyjeme, osušíme a kůru nakrájíme na tenké plátky, které podélně nakrájíme na "provázky" široké asi 5 mm. Ponoříme je do horké vody, ve které jsme vařili chřest a necháme je tam asi 2 minuty. Poté scedíme přes síto a zchladíme pod tekoucí vodou.
  3. V misce vyšleháme majonézu s pomazánkovým máslem, solí a pepřem. Velké plátky šunky potřeme připraveným krémem, do každého závitku položíme 2-3 oddenky chřestu. Plátky šunky stočíme a svážeme "provázky" z okurky. Závitky s chřestem poklademe ozdobně na mísu a servírujeme.