Pikantní makarony s italskými bylinkami

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Chilli omáčka 1 kávová lžička
Chilli paprička 4 ks
Cibule 1 ks
Hroznová šťáva 5 polévková lžíce
Italské bylinky 2 polévková lžíce
Kapary 2 polévková lžíce
Ocet jablečný 1 polévková lžíce
Olej arašídový (podzemnicový) 3 polévková lžíce
Olej chilli 1 polévková lžíce
Pepř cayenský 1 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 200 g
Smetana zakysaná 14% 3 polévková lžíce
Špagety, Makarony 450 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Vývar zeleninový 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chilli papričku omyjeme, překrojíme napůl a zbavíme jader. Opláchneme a nakrájíme na kostičky.
  2. Makarony uvaříme na skus ve vodě s půl lžičkou soli. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
  3. Oloupeme česnek a cibuli a obojí nakrájíme nadrobno. Italské bylinky opláchneme, necháme okapat a nasekáme najemno. Na větší pánvi rozpálíme arašídový a chilli olej. Přidáme bylinky, cibuli, česnek a chilli papričku a smažíme do té doby, než cibule zesklovatí. Poté přidáme rajčata i se šťávou a dochutíme zbylou solí a cayenským pepřem.
  4. Na pánev přilijeme zeleninový vývar, hroznovou šťávu a jablečný ocet. Vše promícháme, přidáme kapary a na mírném ohni podusíme asi 10 minut.
  5. Na závěr omáčku zjemníme kysanou smetanou a podle chuti dochutíme chilli omáčkou. Uvařené makarony upravíme na talíře a podáváme přelité omáčkou.