Zapečené špagety s rajčaty
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
500 g |
Rukola |
100 g |
Špagety |
300 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Šunka dušená |
150 g |
Sýr Fontina |
150 g |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat.
- Rajčata omyjeme, nakrojíme do křížku a spaříme horkou vodou. Vykrojíme okolí stopky, oloupeme slupku, rozkrojíme napůl, zbavíme jader a dužinu pokrájíme na kostičky.
- Lístky rukoly opláchneme, osušíme a rozkrájíme na proužky. Šunku krájíme na nudličky nebo kostičky. Stroužky česneku oloupeme a nadrobno rozkrájíme.
- Předehřejeme troubu na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC). Připravíme pánev, na které rozpálíme olej a vložíme šunku, krátce osmahneme. K šunce přidáme rajčatovou dužinu, rukolu, česnek, promícháme a krátce osmažíme. Směs dochutíme solí, pepře, paprikou.
- Zapékací formu vymažeme máslem a ze špaget tvarujeme menší hnízda, která plníme rajčatovou směsí. Sýr pozkrájíme na menší kousky, špagetová hnízda jím posypeme. Formu vložíme do trouby a těstoviny zapečeme.
- Hnízda upravíme na talíře a teplé hned podáváme.