Jelení medailonky s ovocnou smetanovou omáčkou

Ingredience


Jelení maso 640 g
Kompot brusinkový 2 polévková lžíce
Koňak Armaňak 1 polévková lžíce
Máslo bylinkové 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 50 g
Nudle domácí 400 g
Pepř černý mletý 3 špetka
Smetana 12% (konzumní) 200 g
Sůl 3 špetka
Sýr Gorgonzola 50 g
Víno portské 100 ml
Zvěřinový vývar 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nudle vaříme podle návodu na obalu na skus, slijeme, necháme okapat a dáme na teplé místo.
  2. Zvěřinový fond, portské a brusinkový kompot nebo brusinkovou zavařeninu smícháme a při vysoké teplotě svaříme na polovinu. Přidáme smetanu, znovu přivedeme k varu a vaříme, až je omáčka dostatečně hustá. Omáčku propasírujeme přes síto a zahřejeme. Přidáme gorgonzolu a ponorným mixérem umixujeme. Přidáme máslo a vše umixujeme do pěny. Omáčku ochutíme solí, pepřem a koňakem a udržujeme teplou. Jelení medailonky osušíme a okořeníme solí a pepřem. V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a prudce v něm opečeme medailonky po každé straně stačí asi 2 minuty.
  3. Maso s nudlemi rozdělíme na talíře a podáváme s omáčkou.