Jelení medailonky s ovocnou smetanovou omáčkou
Ingredience
Jelení maso |
640 g |
Kompot brusinkový |
2 polévková lžíce |
Koňak Armaňak |
1 polévková lžíce |
Máslo bylinkové |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
50 g |
Nudle domácí |
400 g |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
200 g |
Sůl |
3 špetka |
Sýr Gorgonzola |
50 g |
Víno portské |
100 ml |
Zvěřinový vývar |
200 g |
-
Doba přípravy: 5 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nudle vaříme podle návodu na obalu na skus, slijeme, necháme okapat a dáme na teplé místo.
- Zvěřinový fond, portské a brusinkový kompot nebo brusinkovou zavařeninu smícháme a při vysoké teplotě svaříme na polovinu. Přidáme smetanu, znovu přivedeme k varu a vaříme, až je omáčka dostatečně hustá. Omáčku propasírujeme přes síto a zahřejeme. Přidáme gorgonzolu a ponorným mixérem umixujeme. Přidáme máslo a vše umixujeme do pěny. Omáčku ochutíme solí, pepřem a koňakem a udržujeme teplou. Jelení medailonky osušíme a okořeníme solí a pepřem. V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a prudce v něm opečeme medailonky po každé straně stačí asi 2 minuty.
- Maso s nudlemi rozdělíme na talíře a podáváme s omáčkou.