Gratinované špagety s mangoldem a goudou

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Gouda 100 g
Mangold 400 g
Máslo čerstvé 40 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Olej stolní 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 200 g
Rozmarýn čerstvý 1 kávová lžička
Špagety 350 g
Sůl 1 kávová lžička
Tymián sušený 1 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Špagety uvaříme al dente v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat.
  2. Mangold opláchneme, osušíme a listy natrháme na větší kousky. Cherry rajčátka omyjeme, otrháme ze stonků a nakrájíme napůl. Česnek a cibuli oloupeme a obojí nakrájíme nadrobno. Goudu pomocí struhadla nastrouháme nahrubo.
  3. Předehřejeme troubu na 200 ºC (horkovzdušnou troubu na 18 ºC). Připravíme pánev, na které rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli a česnek a osmahneme do sklovita. Na pánev přidáme mangold a spaříme ho. Poté přimícháme rajčata a za občasného míchání osmažíme. Zeleninu dochutíme solí, pepřem, jehličkami rozmarýnu a tymiánem.
  4. Uvařené špagety promícháme se zeleninou a přidáme sýr. Zápékací mísu vymažeme olejem a naplníme ji směsí špaget a zeleniny. Nakonec vše posypeme vločkami másla a dáme asi na 20 minut zapéct. Po zapečení vyjmeme z trouby, naporcujeme na talíře a ihned podáváme.