Gratinované špagety s mangoldem a goudou
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Gouda |
100 g |
Mangold |
400 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Olej stolní |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
200 g |
Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička |
Špagety |
350 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Špagety uvaříme al dente v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat.
- Mangold opláchneme, osušíme a listy natrháme na větší kousky. Cherry rajčátka omyjeme, otrháme ze stonků a nakrájíme napůl. Česnek a cibuli oloupeme a obojí nakrájíme nadrobno. Goudu pomocí struhadla nastrouháme nahrubo.
- Předehřejeme troubu na 200 ºC (horkovzdušnou troubu na 18 ºC). Připravíme pánev, na které rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli a česnek a osmahneme do sklovita. Na pánev přidáme mangold a spaříme ho. Poté přimícháme rajčata a za občasného míchání osmažíme. Zeleninu dochutíme solí, pepřem, jehličkami rozmarýnu a tymiánem.
- Uvařené špagety promícháme se zeleninou a přidáme sýr. Zápékací mísu vymažeme olejem a naplníme ji směsí špaget a zeleniny. Nakonec vše posypeme vločkami másla a dáme asi na 20 minut zapéct. Po zapečení vyjmeme z trouby, naporcujeme na talíře a ihned podáváme.