Lívance s rumovým sirupem
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kandovaná pomerančová kůra |
100 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
3 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Ořechy lískové |
60 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr třtinový |
100 g |
Ořechy vlašské |
100 g |
Poleva čokoládová |
100 g |
Rum |
1 dl |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Rumový sirup: Do kastrůlku vysypeme cukr, přilijeme vodu a za stálého míchání na mírném ohni zahříváme do rozpuštění cukru. Přidáme rum, přivedeme k varu, stáhneme z ohně a udržujeme teplé.
- Mouku a kypřící prášek vysypeme do vhodné kuchyňské nádoby, kam přidáme vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo, vysypeme cukr, vylijeme mléko, 60 g mletých ořechů, kandovanou kůru a všechny ingredience vyšleháme na hladké těsto, které na 5 minut necháme odpočinout.
- Na pánev s mírně potřeným a rozehřátým olejem lžící překládáme těsto na několik lívanců, které opékáme z jedné a po obrácení z druhé strany dozlatova. Pečení opakujeme do skončení těsta a lívance až do jejích podávání udržujeme teplé.
- Hotové lívance skládáme na mělké talíře, polijeme rumovým sirupem, pokapeme čokoládovou polevou, posypeme mletými ořechy a lívance podáváme.