Lívance s rumovým sirupem

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 20 g
Kandovaná pomerančová kůra 100 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 3 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 400 g
Olej slunečnicový 1 dl
Ořechy lískové 60 g
Vejce slepičí 1 ks
Cukr třtinový 100 g
Ořechy vlašské 100 g
Poleva čokoládová 100 g
Rum 1 dl
Voda pitná 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rumový sirup: Do kastrůlku vysypeme cukr, přilijeme vodu a za stálého míchání na mírném ohni zahříváme do rozpuštění cukru. Přidáme rum, přivedeme k varu, stáhneme z ohně a udržujeme teplé.
  2. Mouku a kypřící prášek vysypeme do vhodné kuchyňské nádoby, kam přidáme vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo, vysypeme cukr, vylijeme mléko, 60 g mletých ořechů, kandovanou kůru a všechny ingredience vyšleháme na hladké těsto, které na 5 minut necháme odpočinout.
  3. Na pánev s mírně potřeným a rozehřátým olejem lžící překládáme těsto na několik lívanců, které opékáme z jedné a po obrácení z druhé strany dozlatova. Pečení opakujeme do skončení těsta a lívance až do jejích podávání udržujeme teplé.
  4. Hotové lívance skládáme na mělké talíře, polijeme rumovým sirupem, pokapeme čokoládovou polevou, posypeme mletými ořechy a lívance podáváme.