Zelený chřest s lososem

Ingredience


Chřest zelený 1 kg
Cukr krupice 1 špetka
Losos - filety 4 plátek
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř bílý 1 kávová lžička
Šalotka 2 ks
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 0.25 l
Voda pitná 0.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Konce odkrojíme z oloupaného chřestu. Do hrnce dáme větší množství vody, osolíme ji a dáme vařit. Přidáme cukr a lžíci másla a chřest vaříme 15 minut. Vyndáme ho a necháme okapat.
  2. Šalotku oloupeme a nasekáme. Máslo rozpustíme v hrnci, osmahneme šalotku, podlijeme ji 0,125 l bílého vína a necháme téměř vyvařit. Přidáme smetanu a vaříme, dokud nevznikne krémová omáčka. Osolíme, opepříme a udržujeme teplou.
  3. Pažitku nakrájíme a přidáme do omáčky.
  4. Zbytek vína uvedeme do varu a přidáme 0,25 l vody. Osolíme a opepříme lososa a dáme ho do vývaru. Vaříme 8 minut.
  5. Lososa podáváme s omáčkou.