Hovězí carpaccio s parmazánem a vinaigrettou

Ingredience


Hořčice Dijonská 0.5 kávová lžička
Med včelí 1 kávová lžička
Ocet Sherry 2 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 6 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Šalotka 2 ks
Sůl 2 špetka
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Hovězí svíčková 220 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 3 špetka
Rozmarýn čerstvý 1.5 polévková lžíce
Sůl mořská 2 špetka
Sýr Parmezán 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme domácí zálivku - Vinaigrettu: šalotku očistíme, velmi jemně pokrájíme nebo nastrouháme. V misce vyšleháme 2 lžíce extra olivového oleje s 2 lžícemi Sherry octa, přidáme 2 špetky soli, 2 špetky pepře a za stálého šlehání přidáme 0,5 lžičky dijónské hořčice. Směs musíme šlehat tak dlouho, až se vše dokonale spojí. Přidáme 1 lžičku medu, 2 lžíce Sherry octa a stále šleháme. Pak po kapkách postupně přidáme další 4 lžíce extra olivového oleje. Zálivka by měla být emulgovaná.
  2. Z omytého čerstvého rozmarýnu otrháme lístky a drobně je posekáme. V misce je smícháme s 2 lžícemi olivového olejem, 2 špetkami mořské soli, bílým pepřem a lžičkou citrónové šťávy. Rozmarýnový olej důkladně rozmícháme.
  3. Hovězí omytou a osušenou svíčkovou ostrým širokým nožem podélně rozkrojíme. Na vzniklý plát masa dáme potravinářskou folii a maso zlehka naklepeme paličkou na maso a potřeme rozmarýnovým olejem. Poté plát svíčkové posypeme nastrouhaným parmazánem a stočíme do rolády, necháme lehce zamrazit (asi 5-7 minut). Roládu nakrájíme ostrým širokým nožem na co nejtenčí plátky a ozdobně rozložíme na talíře.
  4. Carpaccio pokapeme domácí Vinaigrettou a servírujeme.