Hovězí carpaccio s parmazánem a vinaigrettou
Ingredience
Hořčice Dijonská |
0.5 kávová lžička |
Med včelí |
1 kávová lžička |
Ocet Sherry |
2 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
6 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
2 špetka |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Hovězí svíčková |
220 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
3 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
1.5 polévková lžíce |
Sůl mořská |
2 špetka |
Sýr Parmezán |
100 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve si připravíme domácí zálivku - Vinaigrettu: šalotku očistíme, velmi jemně pokrájíme nebo nastrouháme. V misce vyšleháme 2 lžíce extra olivového oleje s 2 lžícemi Sherry octa, přidáme 2 špetky soli, 2 špetky pepře a za stálého šlehání přidáme 0,5 lžičky dijónské hořčice. Směs musíme šlehat tak dlouho, až se vše dokonale spojí. Přidáme 1 lžičku medu, 2 lžíce Sherry octa a stále šleháme. Pak po kapkách postupně přidáme další 4 lžíce extra olivového oleje. Zálivka by měla být emulgovaná.
- Z omytého čerstvého rozmarýnu otrháme lístky a drobně je posekáme. V misce je smícháme s 2 lžícemi olivového olejem, 2 špetkami mořské soli, bílým pepřem a lžičkou citrónové šťávy. Rozmarýnový olej důkladně rozmícháme.
- Hovězí omytou a osušenou svíčkovou ostrým širokým nožem podélně rozkrojíme. Na vzniklý plát masa dáme potravinářskou folii a maso zlehka naklepeme paličkou na maso a potřeme rozmarýnovým olejem. Poté plát svíčkové posypeme nastrouhaným parmazánem a stočíme do rolády, necháme lehce zamrazit (asi 5-7 minut). Roládu nakrájíme ostrým širokým nožem na co nejtenčí plátky a ozdobně rozložíme na talíře.
- Carpaccio pokapeme domácí Vinaigrettou a servírujeme.