Jihoamerický chléb s quinoa

Ingredience


Cukr krupice 1 polévková lžíce
Droždí sušené 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká 250 g
Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická 200 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Quinoa 50 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 3.25 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozehřejeme pánev a na ni nasypeme quinou, přilijeme 1 dl vařící vody a vaříme asi 10 minut, dokud se semínka nerozdělí. Pánev odstavíme z ohně, quinou necháme zchladit a počkáme, až se všechna voda do ní vsákne.
  2. Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vychladlou quinou a 2,25 dl vody, pak přidáme olej, cukr a sůl. Obě mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Vše poprášíme droždím.
  3. Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  4. Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na základní program a středně propečenou kůrku, a zapneme. V průběhu hnětení kontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu nebo přisypeme mouku.
  5. Po ukončení pečení přístroj vypneme a v rukavicích z něj vyndáme pečicí nádobu. Chléb vyklopíme a necháme vychladnout.