Jihoamerický chléb s quinoa
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Droždí sušené |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická |
200 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Quinoa |
50 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
3.25 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Rozehřejeme pánev a na ni nasypeme quinou, přilijeme 1 dl vařící vody a vaříme asi 10 minut, dokud se semínka nerozdělí. Pánev odstavíme z ohně, quinou necháme zchladit a počkáme, až se všechna voda do ní vsákne.
- Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vychladlou quinou a 2,25 dl vody, pak přidáme olej, cukr a sůl. Obě mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Vše poprášíme droždím.
- Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na základní program a středně propečenou kůrku, a zapneme. V průběhu hnětení kontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu nebo přisypeme mouku.
- Po ukončení pečení přístroj vypneme a v rukavicích z něj vyndáme pečicí nádobu. Chléb vyklopíme a necháme vychladnout.