Palačinky s mákem

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mák mletý 250 g
Máslo bylinkové 50 g
Med včelí 200 g
Mléko polotučné 5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 400 g
Olej slunečnicový 1 dl
Pomerančová šťáva 1 dl
Rum 4 polévková lžíce
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo ve skleněné malé misce rozehřejeme v mikrovlnné troubě, necháme vychladnout, ale ne ztuhnout. Mouku vsypeme do vhodné misky, přidáme kypřící prášek, vanilkový cukr, vejce, vlijeme teplé máslo, nakonec mléko a šleháme do hladké hmoty, kterou necháme 15 minut odpočinout.
  2. Náplň: Mletý mák vysypeme do nádoby, přidáme cukr, vlijeme pomerančovou šťávu, přilijeme rum, všechny suroviny dobře promícháme.
  3. Pánev mírně potřeme olejem, rozpálíme, na dno celé pánve nalijeme těsto, které opékáme na středně silném ohni z jedné strany, potom otočíme a palačinku dozlatova dopečeme z druhé strany. V procesu pečení pokračujeme do spotřebování těsta a palačinky do podávání udržujeme teplé.
  4. Hotové palačinky naplníme makovou náplní, zavineme do tvaru rolády, upravíme na talíře, pokapeme medem, posypeme jemně nastrouhanou kůrou z citrónu a podáváme.