Vinné listy plněné hrozinkami a piniovými oříšky
Ingredience
Cibule |
6 ks |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Citronová šťáva |
2.5 polévková lžíce |
Citrony |
2 ks |
Hrozinky |
2 polévková lžíce |
Hroznové víno |
200 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
120 ml |
Oříšky piniové |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
3 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rýže Basmati |
180 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vinné listy |
250 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zlaté hrozinky promyjeme v sítu a necháme okapat. Mladou lahůdkovou cibuli i s natí a petrželovou nať očistíme a drobně pokrájíme. Piniové oříšky opražíme nasucho v teflonové pánvi dozlatova. Oříšky vyjmeme, odložíme je do misky. Do pánve přidáme máslo s olivovým olejem (50 ml). Když je omastek dostatečně rozehřátý, podusíme na něm pokrájenou cibuli. Vyjmeme ji i s omastkem a přidáme k oříškům. Ještě přidáme dobře promytou předvařenou rýži, petrželku, citronovou kůru a citronovou šťávu (0,5 lžíce). Promícháme, dochutíme solí (až 0,5 lžičky), bílým pepřem a znovu promícháme.
- V malé misce vymícháme 70 ml olivového oleje s 1 lžicí citronové šťávy.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody. Omyté vinné listy (250 g - asi 16 listů bez stopek) vložíme do vroucí vody na 1-2 minuty, pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Potom dáme 3-4 listy na dno hrnce. Ostatní listy rozložíme na tác, na každý položíme přibližně 0,5-1 lžíci rýžové směsi. Překlopíme levou i pravou stranu listu, protilehlé rohy přeložíme dovnitř a list zavineme. Takto připravíme ostatní závitky, položíme je těsně vedle sebe do hrnce. Ochuceným olivovým olejem pokapeme závitky, zatížíme je (například mělkým talířem), přilijeme zeleninový bujón a pomalu vaříme pod poklicí asi 1 hodinu.
- Omyjeme citrony a pokrájíme je na dílky. Omyjeme zralé hroznové víno a kuličky obereme.
- Na talíře rozdělíme porce závitků z vinných listů, ozdobíme je pokrájeným citronem, hroznovým vínem a servírujeme.