Kotlety zapékané s brambory a majoránkou

Ingredience


Brambory 4 ks
Kmín drcený 1 kávová lžička
Majoránka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sádlo škvařené 1 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 250 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Eidam cihla 40% 200 g
Vepřové kotlety 600 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uvaříme brambory ve slupce.
  2. Nachystáme kotlety, které paličkou naklepeme, pak z obou stran osolíme a popepříme. Pekáček nebo plech s vyšším okrajem vymažeme sádlem a vložíme do něj kotlety.
  3. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, osolíme a posypeme drceným kmínem. Kostičky z brambor nasypeme na kotlety v pekáčku.
  4. Nakonec vše zasypeme majoránkou.
  5. Předehřejeme troubu na 180 °C. Pekáček s masem a brambory vložíme do vyhřáté trouby a necháme 30 minut zapéci. Potom vyjmeme, zalijeme smetanou ke šlehání a navrch posypeme nastrouhaným sýrem. Zasypeme ještě lehce majoránkou a vrátíme zpět do trouby. Necháme ještě 15 minut dopéct.