Koláč s jahodami a krémem

Ingredience


Citronová šťáva 1 kávová lžička
Cukr krupice 100 g
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Jahody zahradní 350 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Marmeláda jahodová 1 polévková lžíce
Mascarpone 140 g
Máslo čerstvé 175 g
Mléko polotučné 150 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Tresť vanilková 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 220C.
  2. Koláčovou formu vymažeme máslem.
  3. Máslo nahrubo nastrouháme do mísy a dáme na pár minut do mrazničky. Poté ho špachtlí smícháme s moukou, kypřicím práškem a 50g cukru. Přidáme mléko, citronovou šťávu a rychle vypracujeme těsto tak, aby v něm zůstaly hrudky másla. Rozválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím formu. Potřeme vejcem a pečeme cca 20min dozlatova. Vyklopíme a necháme vychladnout.
  4. Jahody rozpůlíme, v míse promícháme s trochou cukru a marmeládou. Vedle utřeme mascarpone se zbytkem cukru a vanilkovým extraktem. Krém naneseme na korpus, navrch naskládáme jahody, poprášíme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.