Koláč s jahodami a krémem
Ingredience
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Jahody zahradní |
350 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Marmeláda jahodová |
1 polévková lžíce |
Mascarpone |
140 g |
Máslo čerstvé |
175 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Tresť vanilková |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu předehřejeme na 220C.
- Koláčovou formu vymažeme máslem.
- Máslo nahrubo nastrouháme do mísy a dáme na pár minut do mrazničky. Poté ho špachtlí smícháme s moukou, kypřicím práškem a 50g cukru. Přidáme mléko, citronovou šťávu a rychle vypracujeme těsto tak, aby v něm zůstaly hrudky másla. Rozválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím formu. Potřeme vejcem a pečeme cca 20min dozlatova. Vyklopíme a necháme vychladnout.
- Jahody rozpůlíme, v míse promícháme s trochou cukru a marmeládou. Vedle utřeme mascarpone se zbytkem cukru a vanilkovým extraktem. Krém naneseme na korpus, navrch naskládáme jahody, poprášíme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.