Palačinkové špízy

Ingredience


Cukr třtinový 200 g
Cukr vanilka 20 g
Jahody zahradní 500 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 40 g
Mléko plnotučné 5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 400 g
Olej slunečnicový 1 dl
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vhodné kuchyňské nádoby prosijeme mouku spolu s kypřícím práškem, přisypeme vanilkový cukr, rozklepneme celá vejce, přidáme rozpuštěné máslo, vlijeme mléko, přilijeme dvě lžíce oleje a všechny suroviny vyšleháme na hladké těsto, které necháme 15 minut odležet.
  2. Pánev potřeme trochou oleje, rozpálíme, na dno pánve naběračkou nalijeme těsto, opečeme z dolní strany, potom obrátíme a dopečeme dozlatova z druhé strany. Palačinky pečeme až do spotřebovaní všeho těsta a udržujeme je teplé.
  3. Hotové palačinky posypeme cukrem, stočíme je, nakrájíme na 5 centimetrové kousky, vezmeme špejle, postupně napichujeme jahodu, připravený kousek palačinky a tak postupně střídáme do spotřebování surovin.
  4. Hotové špejle rozdělíme podle porci na oválné mělké talíře, v zvláštní malé misce přidáme vyšlehanou šlehačku a dezert podáváme.