Palačinkové špízy
Ingredience
Cukr třtinový |
200 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jahody zahradní |
500 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko plnotučné |
5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do vhodné kuchyňské nádoby prosijeme mouku spolu s kypřícím práškem, přisypeme vanilkový cukr, rozklepneme celá vejce, přidáme rozpuštěné máslo, vlijeme mléko, přilijeme dvě lžíce oleje a všechny suroviny vyšleháme na hladké těsto, které necháme 15 minut odležet.
- Pánev potřeme trochou oleje, rozpálíme, na dno pánve naběračkou nalijeme těsto, opečeme z dolní strany, potom obrátíme a dopečeme dozlatova z druhé strany. Palačinky pečeme až do spotřebovaní všeho těsta a udržujeme je teplé.
- Hotové palačinky posypeme cukrem, stočíme je, nakrájíme na 5 centimetrové kousky, vezmeme špejle, postupně napichujeme jahodu, připravený kousek palačinky a tak postupně střídáme do spotřebování surovin.
- Hotové špejle rozdělíme podle porci na oválné mělké talíře, v zvláštní malé misce přidáme vyšlehanou šlehačku a dezert podáváme.