Chléb bramborový s kmínem
Ingredience
Brambory |
225 g |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Droždí sušené |
1 kávová lžička |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
25 g |
Mléko plnotučné sušené |
2 polévková lžíce |
Mouka kukuřičná |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
450 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Brambory ooškrábeme, omyjeme, nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do půl litru vody, dokud nejsou měkké - přibližně 10 minut. Pak je scedíme, 2 dl vody ponecháme.
- Rozpálíme pánev a na ní ještě chvíli brambory tzv. nasucho restujeme, aby se z nich odpařila zbývající voda, nakonec brambory rozmačkáme na kaši.
- Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme 2 dl vody, která zbyla z vaření brambor, přidáme máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a pak přidáme rozmačkané brambory. Do jednoho rohu pečicí nádoby nasypeme sušené mléko a kmín, vše poprášíme droždím.
- Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na základní program a středně propečenou kůrku, a zapneme. V průběhu cyklu hnětení kontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přidáme vodu nebo mouku. Před zahájením cyklu pečení chléb potřeme směsí z kukuřičné mouky, vody a soli.
- Po ukončení pečení přístroj vypneme a v rukavicích z něj vyndáme pečicí nádobu. Chléb vyklopíme a necháme vychladnout.