Grilovaný losos s holandskou omáčkou a chřestem
Ingredience
Chřest bílý |
400 g |
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
3 polévková lžíce |
Losos - filety |
880 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Ocet vinný |
3 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V keramické míse dobře promícháme 2 lžíce extra panenského olivového oleje se lžící citronové šťávy a špetkou pepře. Do nálevu vložíme 4 plátky lososa po 220 g a v chladu necháme marinovat 3-4 hodiny.
- Grilovací plotnu nebo mřížku potřeme lehce olejem a gril rozpálíme. Marinované lososové plátky grilujeme 2-3 minuty z obou stran, až jsou dobře propečené.
- Na omáčku připravíme 3 lžíce nasekaného kopru a 250 g rozehřátého másla. V malém kastrůlku pak smícháme 3 lžíce bílého vinného octa se 3 lžícemi vody, přidáme špetku soli, pepře a uvedeme do varu. Vaříme, dokud se neodpaří většina tekutiny, zůstat má jen asi 1 lžíce. Tu spolu se čtyřmi žloutky vlijeme do mixeru a mixujeme cca 1 minutu. Mixer necháme v chodu a přiléváme postupně teplé máslo a šleháme, až směs zhoustne. Přidáme 2 lžíce citronové šťávy, posekaný kopr, dosolíme a okořeníme ještě špetkou pepře, promícháme a uložíme do tepla.
- Okrájíme svazek chřestu, zalijeme v misce vařící vodou a necháme v ní 2-3 minuty, až zbledne.
- Porce lososa servírujeme přelité omáčkou, chřest podáváme jako přílohu.