Vafle se smetanou a vejci
Ingredience
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko plnotučné |
5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Cibulka jarní |
50 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
20 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Těsto: Máslo v malé pánvičce roztopíme a necháme vychladnout. Do misky vysypeme mouku, kypřící prášek, posypeme solí a promícháme. Potom rozklepneme vejce, vlijeme rozpuštěné máslo, mléko a šlehačem šleháme tak dlouho, aby nám ze surovin vzniklo hladké těsto, které přikryté dáme odležet na 5 minut.
- Vaflovou formu mírně potřeme olejem, zahřejeme a naběračkou nalijeme připravené těsto a vafli pečeme dozlatova. V pečení pokračujeme do spotřebování všeho těsta v misce a hotové vafle udržujeme teplé.
- Míchaná vejce: Vejce rozklepneme do vhodné nádoby, osolíme, opepříme a vylijeme na pánev s rozpáleným olejem. Vařečkou zamícháme, necháme je trochu ztuhnout a hned zalijeme smetanou. Na středně silném ohni mícháme vejce se smetanou, tak dlouho, aby se smetana zahřála. Přidáme drobně nakrájenou jarní cibulku a ještě necháme na ohni, ale nesmíme vejce vysušit, musejí zůstat vláčná.
- Teplé vafle podle porcí rozdělíme na talíře, na každou položíme připravená vejce, posypeme nasekanou petrželovou natí a jídlo podáváme.