Vafle se smetanou a vejci

Ingredience


Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 60 g
Mléko plnotučné 5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 400 g
Olej slunečnicový 1 dl
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Cibulka jarní 50 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 20 g
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto: Máslo v malé pánvičce roztopíme a necháme vychladnout. Do misky vysypeme mouku, kypřící prášek, posypeme solí a promícháme. Potom rozklepneme vejce, vlijeme rozpuštěné máslo, mléko a šlehačem šleháme tak dlouho, aby nám ze surovin vzniklo hladké těsto, které přikryté dáme odležet na 5 minut.
  2. Vaflovou formu mírně potřeme olejem, zahřejeme a naběračkou nalijeme připravené těsto a vafli pečeme dozlatova. V pečení pokračujeme do spotřebování všeho těsta v misce a hotové vafle udržujeme teplé.
  3. Míchaná vejce: Vejce rozklepneme do vhodné nádoby, osolíme, opepříme a vylijeme na pánev s rozpáleným olejem. Vařečkou zamícháme, necháme je trochu ztuhnout a hned zalijeme smetanou. Na středně silném ohni mícháme vejce se smetanou, tak dlouho, aby se smetana zahřála. Přidáme drobně nakrájenou jarní cibulku a ještě necháme na ohni, ale nesmíme vejce vysušit, musejí zůstat vláčná.
  4. Teplé vafle podle porcí rozdělíme na talíře, na každou položíme připravená vejce, posypeme nasekanou petrželovou natí a jídlo podáváme.