Polévka z ráčků

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Celer řapíkatý 1 ks
Cibule 1 ks
Martell cognac 200 ml
Máslo čerstvé 100 g
Mrkev kořen 1 ks
Pepř bílý celý 5 ks
Pepř cayenský 1 kávová lžička
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rak říční 20 ks
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 3 polévková lžíce
Víno červené 200 ml
Vývar rybí 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oddělíme ocásky z uvařených ráčků, vydloubneme ze schránky, zbavíme střívka a dáme zvlášť.
  2. Schránky z ráčků propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
  3. Máslo dáme rozpustit do hrnce, přidáme řapíkatý celer, mrkev, cibuli, rajčatový protlak, proprané schránky a pečeme 6 minut. Přilijeme víno, koňak a vyvaříme. Přidáme tymián, rybí vývar, pepř a vaříme 25 minut.
  4. Polévku račí scedíme do čistého hrnce, přilijeme smetanu a provaříme.
  5. Na pánvi rozehřejeme trochu másla, prohřejeme račí ocásky a dáme do talíře. Ocásky přelijeme vymixovanou polévkou a ihned podáváme.