Polévka z ráčků
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Martell cognac |
200 ml |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř bílý celý |
5 ks |
Pepř cayenský |
1 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rak říční |
20 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
3 polévková lžíce |
Víno červené |
200 ml |
Vývar rybí |
1 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oddělíme ocásky z uvařených ráčků, vydloubneme ze schránky, zbavíme střívka a dáme zvlášť.
- Schránky z ráčků propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
- Máslo dáme rozpustit do hrnce, přidáme řapíkatý celer, mrkev, cibuli, rajčatový protlak, proprané schránky a pečeme 6 minut. Přilijeme víno, koňak a vyvaříme. Přidáme tymián, rybí vývar, pepř a vaříme 25 minut.
- Polévku račí scedíme do čistého hrnce, přilijeme smetanu a provaříme.
- Na pánvi rozehřejeme trochu másla, prohřejeme račí ocásky a dáme do talíře. Ocásky přelijeme vymixovanou polévkou a ihned podáváme.