Chlebové uzly se sezamem
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Droždí sušené |
1.5 kávová lžička |
Mléko plnotučné sušené |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná celozrnná |
200 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Olej sezamový |
2 polévková lžíce |
Sezam - semena |
75 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 dl |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Větší část sezamových semínek osmahneme na suché rozpálené pánvi, menší část ponecháme na posypání. Vejce rozšleháme v misce.
- Do pečicí nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, cukr a sůl, přisypeme i opražená sezamová semínka. Oba druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme sušené mléko a vše poprášíme droždím.
- Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
- Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, z každého vyválíme přibližně 20 až 25 cm dlouhý váleček a z něj uvážeme uzel tak, aby dole byl plochý a druhý konec směřoval nahoru. Uzly dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout 45 až 60 minut.
- Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia. Vykynuté uzly potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými semínky. Pečeme přibližně 15 minut, dokud nemají zlatavou barvu.