Vejce v žemli

Ingredience


Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 150 g
Ocet vinný 150 ml
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 3 ks
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Šunka parmská 200 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 2 l
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oocet s pepřem a petrželkou svaříme na poloviční objem. Přecedíme, dáme stranou. Vodu v hrnci uvedeme do varu. V misce prošleháme metlou tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa, šleháme nad hrncem v páře do zhoustnutí. Aby se voda nevařila, občas hrnec odstavíme. Musíme získat nadýchanou pěnu, která stéká z metly. Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme, zopakujeme ještě jednou. Směs by měla být hustá jako majonéza.
  2. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  3. V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, vmícháme lžíci octa. Jedno vejce rozklepneme do hrnku, promícháme vroucí octovou vodu a do víru uprostřed necháme sklouznout vejce. Povaříme 3 minuty, aby zůstal žloutek ještě tekutý, vyjmeme děrovanou naběračkou. Takto zpracujeme i ostatní vejce.
  4. Na každou polovinu opečené žemle položíme opečený plátek šunky, na něj vejce a všechno přelijeme omáčkou.
  5. Ihned podáváme.