Vejce v žemli
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
150 g |
Ocet vinný |
150 ml |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
3 ks |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Šunka parmská |
200 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
2 l |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oocet s pepřem a petrželkou svaříme na poloviční objem. Přecedíme, dáme stranou. Vodu v hrnci uvedeme do varu. V misce prošleháme metlou tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa, šleháme nad hrncem v páře do zhoustnutí. Aby se voda nevařila, občas hrnec odstavíme. Musíme získat nadýchanou pěnu, která stéká z metly. Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme, zopakujeme ještě jednou. Směs by měla být hustá jako majonéza.
- Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
- V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, vmícháme lžíci octa. Jedno vejce rozklepneme do hrnku, promícháme vroucí octovou vodu a do víru uprostřed necháme sklouznout vejce. Povaříme 3 minuty, aby zůstal žloutek ještě tekutý, vyjmeme děrovanou naběračkou. Takto zpracujeme i ostatní vejce.
- Na každou polovinu opečené žemle položíme opečený plátek šunky, na něj vejce a všechno přelijeme omáčkou.
- Ihned podáváme.