Paštika z husích jater s olivami
Ingredience
Husí sádlo |
2 polévková lžíce |
Játra husí |
350 g |
Jogurt bílý |
1 dl |
Mléko polotučné |
4 dl |
Olivy nakládané |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata sušená sterilovaná |
50 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vepřová krkovička pečená |
100 g |
Vepřové maso pečené |
400 g |
Žampiony čerstvé |
150 g |
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Rajčata |
4 ks |
Salát ledový |
150 g |
Sůl mořská |
3 špetka |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Omytá husí játra vložíme do mísy, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali bílý jogurt a odložíme na 1 - 2 hodiny do chladničky. Poté je vyjmeme, odstraníme blanky, omyjeme a rozkrájíme na menší kousky, osolíme, posypeme čerstvě pomletým černým pepřem. Očistíme a omyjeme žampiony, pokrájíme je na plátky, polovinu odložíme. Černé nakládané olivy rozkrájíme na poloviny. Nakládaná sušená rajčata vyjmeme z oleje a krájíme na malé kousky.
- Pečené vepřové maso jemně pomeleme spolu s polovinou žampiónů. Do směsi zamícháme sušená rajčata, olivy a druhou část žampionů.
- Formu na paštiku - terinu - vytřeme husím sádlem (2 lžíce). Na dno dáme polovinu masové směsi, na ni položíme kousky jater, pokryjeme druhou polovinou masové směsi a uhladíme. Povrch pokryjeme tenkými plátky vepřové uzené slaniny (100 g), formu uzavřeme. Velký pekáč naplníme horkou vodou, do něj položíme formu s paštikou, dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 100°C přibližně 100 minut.
- Omyjeme velká masitá rajčata a listy salátu. Čerstvou bazalku s koprem promyjeme pod tekoucí vodou, lístky otrháme. Rajčata nakrájíme na plátky, dáme je do mísy, ochutíme mořskou solí, pepřem, lžící oleje ze sušených rajčat a promícháme s bylinkami.
- Paštiku podáváme vychlazenou, obložíme ji listy salátu a marinovanými rajčaty.