Paštika z husích jater s olivami

Ingredience


Husí sádlo 2 polévková lžíce
Játra husí 350 g
Jogurt bílý 1 dl
Mléko polotučné 4 dl
Olivy nakládané 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rajčata sušená sterilovaná 50 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vepřová krkovička pečená 100 g
Vepřové maso pečené 400 g
Žampiony čerstvé 150 g
Bazalka 0.5 polévková lžíce
Kopr čerstvý 0.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Rajčata 4 ks
Salát ledový 150 g
Sůl mořská 3 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytá husí játra vložíme do mísy, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali bílý jogurt a odložíme na 1 - 2 hodiny do chladničky. Poté je vyjmeme, odstraníme blanky, omyjeme a rozkrájíme na menší kousky, osolíme, posypeme čerstvě pomletým černým pepřem. Očistíme a omyjeme žampiony, pokrájíme je na plátky, polovinu odložíme. Černé nakládané olivy rozkrájíme na poloviny. Nakládaná sušená rajčata vyjmeme z oleje a krájíme na malé kousky.
  2. Pečené vepřové maso jemně pomeleme spolu s polovinou žampiónů. Do směsi zamícháme sušená rajčata, olivy a druhou část žampionů.
  3. Formu na paštiku - terinu - vytřeme husím sádlem (2 lžíce). Na dno dáme polovinu masové směsi, na ni položíme kousky jater, pokryjeme druhou polovinou masové směsi a uhladíme. Povrch pokryjeme tenkými plátky vepřové uzené slaniny (100 g), formu uzavřeme. Velký pekáč naplníme horkou vodou, do něj položíme formu s paštikou, dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 100°C přibližně 100 minut.
  4. Omyjeme velká masitá rajčata a listy salátu. Čerstvou bazalku s koprem promyjeme pod tekoucí vodou, lístky otrháme. Rajčata nakrájíme na plátky, dáme je do mísy, ochutíme mořskou solí, pepřem, lžící oleje ze sušených rajčat a promícháme s bylinkami.
  5. Paštiku podáváme vychlazenou, obložíme ji listy salátu a marinovanými rajčaty.