Játrová drůbeží paštika s ořechy

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cibule 2 ks
Játra kuřecí 900 g
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mléko polotučné 5 dl
Omáčka sojová světlá 1 kávová lžička
Ořechy vlašské 80 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sádlo vepřové škvařené 3 polévková lžíce
Slanina vepřová 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuřecí játra očistíme od blanek a žilek, omyjeme, vložíme do mísy, zalijeme mlékem a necháme je hodinu v chladničce. Potom je slijeme přes síto, promyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Omyjeme čerstvý tymián a majoránku, lístky velmi drobně pokrájíme. Očištěnou cibuli s česnekem rozsekáme nadrobno.
  2. Ve velké pánvi rozpálíme máslo s vepřovým sádlem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, když začne růžovět, vyjmeme ji, na omastek přidáme játra, promícháme a restujeme přibližně 3 minuty. Játra by měla být uvnitř růžová, ale propečená.
  3. Polovinu jater pokrájíme na malé kousky a druhou polovinu spolu s cibulkou, česnekem a bylinkami pomeleme na masovém strojku.
  4. Pomletou směs i pokrájená játra v míse promícháme se solí a pepřem podle chuti. Dochutíme sójovou omáčkou, důkladně promícháme. Vlašské ořechy nakrájíme na poloviny.
  5. Formu na paštiku vyložíme tenkými širokými plátky slaniny. Položíme do ní polovinu směsi, poklademe vlašskými ořechy a zakryjeme druhou polovinou játrové směsi. Uhladíme, překryjeme plátky slaniny, zakryjeme potravinářskou fólií, zatížíme a dáme do chladna.
  6. Druhý den paštiku vyklopíme. nakrájíme na plátky a servírujeme.