Játrová drůbeží paštika s ořechy
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Játra kuřecí |
900 g |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
5 dl |
Omáčka sojová světlá |
1 kávová lžička |
Ořechy vlašské |
80 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sádlo vepřové škvařené |
3 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 6 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Kuřecí játra očistíme od blanek a žilek, omyjeme, vložíme do mísy, zalijeme mlékem a necháme je hodinu v chladničce. Potom je slijeme přes síto, promyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Omyjeme čerstvý tymián a majoránku, lístky velmi drobně pokrájíme. Očištěnou cibuli s česnekem rozsekáme nadrobno.
- Ve velké pánvi rozpálíme máslo s vepřovým sádlem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, když začne růžovět, vyjmeme ji, na omastek přidáme játra, promícháme a restujeme přibližně 3 minuty. Játra by měla být uvnitř růžová, ale propečená.
- Polovinu jater pokrájíme na malé kousky a druhou polovinu spolu s cibulkou, česnekem a bylinkami pomeleme na masovém strojku.
- Pomletou směs i pokrájená játra v míse promícháme se solí a pepřem podle chuti. Dochutíme sójovou omáčkou, důkladně promícháme. Vlašské ořechy nakrájíme na poloviny.
- Formu na paštiku vyložíme tenkými širokými plátky slaniny. Položíme do ní polovinu směsi, poklademe vlašskými ořechy a zakryjeme druhou polovinou játrové směsi. Uhladíme, překryjeme plátky slaniny, zakryjeme potravinářskou fólií, zatížíme a dáme do chladna.
- Druhý den paštiku vyklopíme. nakrájíme na plátky a servírujeme.