Vafle se švestkami

Ingredience


Cukr krupice 40 g
Cukr vanilka 20 g
Droždí 30 g
Mléko kefírové 5 dl
Mouka pohanková 300 g
Olej rostlinný 1 kávová lžička
Olej slunečnicový 1 dl
Poleva čokoládová 200 g
Rozinky tmavé 100 g
Rum 1 dl
Sirup javorový 2 dl
Sůl 1 špetka
Švestky 200 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené švestky s rozinkami namočíme do rumu nejméně na 30 minut. Mouku, rozdrobené droždí a sůl dohromady promícháme, vsypeme vanilkový a krupicový cukr, přidáme vejce, dvě lžíce oleje, vlijeme mléko a vše vyšleháme. Vznikne hladké těsto, do kterého přidáme scezené, na malé kousky pokrájené švestky a celé rozinky, vařečkou promícháme, těsto necháme odležet 15 minut.
  2. Sirup nalijeme do kastrůlku, přidáme čokoládovou polevu, vlijeme rum a vše zahřejeme, aby vznikla hladká rumová poleva. Udržujeme ji teplou.
  3. Vaflovou formu potřeme malým množstvím oleje, rozehřejeme, nalijeme dostatečné množství těsta a vafle opékáme do zlatova. Pečení opakujeme až do skončení těsta, hotové vafle udržujeme teplé.
  4. Poklademe je na talíře, polijeme horkou rumovou polevou a ihned servírujeme.