Vafle se švestkami
Ingredience
Cukr krupice |
40 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Droždí |
30 g |
Mléko kefírové |
5 dl |
Mouka pohanková |
300 g |
Olej rostlinný |
1 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Poleva čokoládová |
200 g |
Rozinky tmavé |
100 g |
Rum |
1 dl |
Sirup javorový |
2 dl |
Sůl |
1 špetka |
Švestky |
200 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Sušené švestky s rozinkami namočíme do rumu nejméně na 30 minut. Mouku, rozdrobené droždí a sůl dohromady promícháme, vsypeme vanilkový a krupicový cukr, přidáme vejce, dvě lžíce oleje, vlijeme mléko a vše vyšleháme. Vznikne hladké těsto, do kterého přidáme scezené, na malé kousky pokrájené švestky a celé rozinky, vařečkou promícháme, těsto necháme odležet 15 minut.
- Sirup nalijeme do kastrůlku, přidáme čokoládovou polevu, vlijeme rum a vše zahřejeme, aby vznikla hladká rumová poleva. Udržujeme ji teplou.
- Vaflovou formu potřeme malým množstvím oleje, rozehřejeme, nalijeme dostatečné množství těsta a vafle opékáme do zlatova. Pečení opakujeme až do skončení těsta, hotové vafle udržujeme teplé.
- Poklademe je na talíře, polijeme horkou rumovou polevou a ihned servírujeme.