Masovo- játrová paštika

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cibule 2 ks
Játra kuřecí 200 g
Játra vepřová 200 g
Mléko polotučné 5 dl
Okurka salátová 1 ks
Paštikové koření 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo vepřové škvařené 3 polévková lžíce
Slanina vepřová 180 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Almette 100 g
Sýr Hermelín (Camember, Encián) 150 g
Vepřová krkovička pečená 400 g
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuřecí a vepřová játra očistíme, omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme je mlékem a necháme minimálně hodinu 1 hodinu v chladničce. Poté je slijeme, promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Játra nakrájíme na malé kousky. Očištěnou cibuli s česnekem posekáme nadrobno.
  2. Ve velké pánvi rozpálíme vepřové sádlo, na něm zpěníme cibuli s česnekem a necháme zrůžovět. Přidáme játra, promícháme a restujeme přibližně 3-4 minuty. Játra, pečené maso spolu s cibulkou a česnekem pomeleme na masovém strojku.
  3. Pomletou směs v míse promícháme se solí, pepřem a paštikovým kořením.
  4. Formu na paštiku vyložíme tenkými širokými plátky slaniny. Položíme na ně játrovou směs. Uhladíme, překryjeme plátky slaniny, zakryjeme víkem a položíme do pekáče, do kterého jsme nalili horkou vodu. Pekáč i s formou dáme do trouby a pečeme při 100°C přibližně 80 minut.
  5. Formu s paštikou vyklopíme až druhý den po vychlazení na vál. Širokým nožem nakrájíme plátky silné přibližně 1.5 cm a z těchto plátků ozdobnou formičkou (například ve tvaru květu) vykrojíme požadované tvary.
  6. Omytou salátovou okurku nakrájíme na kolečka, která potřeme sýrem Almette. Tvrdý sýr nakrájíme na malé kostičky. Na plátky okurky položíme vykrojené tvary paštiky, na paštiku dáme kostičky sýru, zachytíme párátkem a servírujeme.