Masovo- játrová paštika
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Játra kuřecí |
200 g |
Játra vepřová |
200 g |
Mléko polotučné |
5 dl |
Okurka salátová |
1 ks |
Paštikové koření |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo vepřové škvařené |
3 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
180 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Almette |
100 g |
Sýr Hermelín (Camember, Encián) |
150 g |
Vepřová krkovička pečená |
400 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kuřecí a vepřová játra očistíme, omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme je mlékem a necháme minimálně hodinu 1 hodinu v chladničce. Poté je slijeme, promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Játra nakrájíme na malé kousky. Očištěnou cibuli s česnekem posekáme nadrobno.
- Ve velké pánvi rozpálíme vepřové sádlo, na něm zpěníme cibuli s česnekem a necháme zrůžovět. Přidáme játra, promícháme a restujeme přibližně 3-4 minuty. Játra, pečené maso spolu s cibulkou a česnekem pomeleme na masovém strojku.
- Pomletou směs v míse promícháme se solí, pepřem a paštikovým kořením.
- Formu na paštiku vyložíme tenkými širokými plátky slaniny. Položíme na ně játrovou směs. Uhladíme, překryjeme plátky slaniny, zakryjeme víkem a položíme do pekáče, do kterého jsme nalili horkou vodu. Pekáč i s formou dáme do trouby a pečeme při 100°C přibližně 80 minut.
- Formu s paštikou vyklopíme až druhý den po vychlazení na vál. Širokým nožem nakrájíme plátky silné přibližně 1.5 cm a z těchto plátků ozdobnou formičkou (například ve tvaru květu) vykrojíme požadované tvary.
- Omytou salátovou okurku nakrájíme na kolečka, která potřeme sýrem Almette. Tvrdý sýr nakrájíme na malé kostičky. Na plátky okurky položíme vykrojené tvary paštiky, na paštiku dáme kostičky sýru, zachytíme párátkem a servírujeme.