Vafle s červenou řepou
Ingredience
Červená řepa |
500 g |
Chilli koření mleté |
0.5 špetka |
Cukr krupice |
40 g |
Droždí |
30 g |
Kmín celý |
10 g |
Mléko plnotučné |
4 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
1 dl |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Sůl |
1 špetka |
Šunka uzená |
200 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Červenou řepu očistíme, dobře omyjeme a vložíme do hrnce s vodou, kde ji povaříme do měkka - přibližně 40 minut. Scedíme, necháme vychladnout, potom oloupeme, na jemném struhadle nastrouháme do misky, přidáme kmín, olej. Vše promícháme a vymačkáme z řepy šťávu, kterou přilijeme do těsta. Podle chuti přidáme ocet, cukr, sůl, ještě jednou promícháme.
- Hladkou a hrubou mouku prosijeme do misky, rozdrobíme droždí, přidáme sůl, chilli koření, vlijeme mléko, šťávu z červené řepy, dvě lžíce oleje, rozklepneme vejce a vše vyšleháme na hladké těsto, které odložíme na 15 minut odpočinout.
- Formu na pečení vaflí potřeme trochou oleje, rozehřejeme, vlijeme přiměřené množství těsta, ze kterého upečeme křupavou vafli. Pečeme do skončení těsta, vafle udržujeme teplé.
- Teplé vafle rozdělíme na talíře, ke každé přidáme připravenou červenou řepu, posypeme na tenké plátky nakrájenou uzenou šunkou a podáváme.