Telecí s tuňákovým dipem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 0.5 ks
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Kapary 3 polévková lžíce
Libeček 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olivy nakládané 3 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Telecí kýta 800 g
Víno bílé 2 dl
Voda pitná 1.5 l
Limetková šťáva 3 polévková lžíce
Olej olivový 1 dl
Sardelové řezy 3 ks
Tuňák v oleji 150 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Z cibule sloupneme jen vrchní slupku, oloupeme 2 stroužky česneku. Omyjeme snítku celerové libečkové natě.
  2. Telecí ořech (kýtu) omyjeme, vložíme do hrnce se zeleninou, solí, bobkovým listem, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu, pomalu povaříme, aby voda jen mírně probublávala. Vaříme přibližně 90 minut.
  3. Uvařené maso vyjmeme, dáme do misky. Zalijeme bílým vínem, přilijeme vývar. Maso musí být úplně ponořené. Mísu zakryjeme a vložíme do chladničky na 12 hodin.
  4. Druhý den připravíme tuňákový dip - omáčku. Do misky dáme konzervovaného tuňáka bez nálevu, filety ze sardelí, limetkovou šťávu, pepř, čerstvý žloutek a olivový olej. Směs mixujeme tak dlouho, až vznikne omáčka (dip) s konzistencí majonézy.
  5. Maso vyjmeme z nálevu a nakrájíme na tenké plátky. Rozdělíme ozdobně na talíře, doprostřed nalijeme lžící tuňákový dip, maso ozdobíme kapary, přidáme nakládané olivy s papričkou a servírujeme.