Telecí s tuňákovým dipem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
0.5 ks |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kapary |
3 polévková lžíce |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olivy nakládané |
3 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Telecí kýta |
800 g |
Víno bílé |
2 dl |
Voda pitná |
1.5 l |
Limetková šťáva |
3 polévková lžíce |
Olej olivový |
1 dl |
Sardelové řezy |
3 ks |
Tuňák v oleji |
150 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Z cibule sloupneme jen vrchní slupku, oloupeme 2 stroužky česneku. Omyjeme snítku celerové libečkové natě.
- Telecí ořech (kýtu) omyjeme, vložíme do hrnce se zeleninou, solí, bobkovým listem, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu, pomalu povaříme, aby voda jen mírně probublávala. Vaříme přibližně 90 minut.
- Uvařené maso vyjmeme, dáme do misky. Zalijeme bílým vínem, přilijeme vývar. Maso musí být úplně ponořené. Mísu zakryjeme a vložíme do chladničky na 12 hodin.
- Druhý den připravíme tuňákový dip - omáčku. Do misky dáme konzervovaného tuňáka bez nálevu, filety ze sardelí, limetkovou šťávu, pepř, čerstvý žloutek a olivový olej. Směs mixujeme tak dlouho, až vznikne omáčka (dip) s konzistencí majonézy.
- Maso vyjmeme z nálevu a nakrájíme na tenké plátky. Rozdělíme ozdobně na talíře, doprostřed nalijeme lžící tuňákový dip, maso ozdobíme kapary, přidáme nakládané olivy s papričkou a servírujeme.