Vaření hlemýždi v bílém vínu

Vaření hlemýždi v bílém vínu - obrázek

Ingredience


Hlemýždi 50 ks
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 3 l
Ocet kvasný lihový 2.5 dl
Sůl 250 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 3 l
Česnek 2 stroužek
Libeček 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 400 g
Pepř bílý 1 kávová lžička
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
Šalotka 2 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Celer řapíkatý 150 g
Česnek 2 ks
Cibule 1 ks
Hřebíček 6 ks
Mrkev kořen 1 ks
Pastinák 1 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno bílé 3.8 dl
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Živé hlemýždě necháme 24 hodin bez potravy. V hrnci přivedeme k varu 2 - 3 litry vody s 0,5 lžící soli, čisté ulity s hlemýždi opatrně ponoříme do vroucí vody. Po pár sekundách vodu slijeme, tělíčka hlemýžďů vyjmeme z ulit a odstraníme černé střívko. V míse vymícháme 2,5 dl vody s 250 g mořské soli, tělíčka hlemýžďů naložíme do solné směsi na 10 hodin.
  2. V hrnci přivedeme k varu další 2 - 3 litry vody s 0,5 lžicí soli, prázdné ulity opatrně vložíme do vody, pomalu je vaříme 30 minut. Pak je scedíme, odstraníme malým kartáčkem všechny nečistoty, promyjeme je pod tekoucí vodou a necháme uschnout.
  3. Připravíme si bylinkové máslo: do misky vložíme 400 g měkkého čerstvého másla. Omyjeme petrželku kudrnku, malou snítku libečku. Bylinky pokrájíme velmi drobně. Šalotku s česnekem očistíme, šalotku poté nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Vše přidáme k máslu, dochutíme čerstvě pomletým pepřem se solí. Máslo dobře se všemi ingrediencemi vymícháme a odložíme v uzavřené misce do chladničky.
  4. Mrkev s pastinákem očistíme, pokrájíme na kostky. Řapíkatý celer s petrželovou natí a čerstvým tymiánem omyjeme a svážeme nití. Do oloupané cibule zapíchneme hřebíček. Očistíme stroužky česneku. Do hrnce nalijeme 1 litr vody s 3,8 dl bílého vína. Vložíme připravenou zeleninu s tělíčky hlemýžďů, pomalu vaříme přibližně 3 hodiny. Uvařené hlemýždě vyjmeme sítem a necháme okapat.
  5. Do každé ulity vložíme přibližně 1/4 lžičky bylinkového másla, tělíčko hlemýždě a uzavřeme ho zase 1/4 lžičkou bylinkového másla.
  6. Naplněné hlemýždě vložíme do "formy na hlemýždě". Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně 20 - 25 minut.