Vaření hlemýždi v bílém vínu
Ingredience
Hlemýždi |
50 ks |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
3 l |
Ocet kvasný lihový |
2.5 dl |
Sůl |
250 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
3 l |
Česnek |
2 stroužek |
Libeček |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
400 g |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Celer řapíkatý |
150 g |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Hřebíček |
6 ks |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pastinák |
1 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
3.8 dl |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 120 min
-
Doba vaření: 215 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Živé hlemýždě necháme 24 hodin bez potravy. V hrnci přivedeme k varu 2 - 3 litry vody s 0,5 lžící soli, čisté ulity s hlemýždi opatrně ponoříme do vroucí vody. Po pár sekundách vodu slijeme, tělíčka hlemýžďů vyjmeme z ulit a odstraníme černé střívko. V míse vymícháme 2,5 dl vody s 250 g mořské soli, tělíčka hlemýžďů naložíme do solné směsi na 10 hodin.
- V hrnci přivedeme k varu další 2 - 3 litry vody s 0,5 lžicí soli, prázdné ulity opatrně vložíme do vody, pomalu je vaříme 30 minut. Pak je scedíme, odstraníme malým kartáčkem všechny nečistoty, promyjeme je pod tekoucí vodou a necháme uschnout.
- Připravíme si bylinkové máslo: do misky vložíme 400 g měkkého čerstvého másla. Omyjeme petrželku kudrnku, malou snítku libečku. Bylinky pokrájíme velmi drobně. Šalotku s česnekem očistíme, šalotku poté nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Vše přidáme k máslu, dochutíme čerstvě pomletým pepřem se solí. Máslo dobře se všemi ingrediencemi vymícháme a odložíme v uzavřené misce do chladničky.
- Mrkev s pastinákem očistíme, pokrájíme na kostky. Řapíkatý celer s petrželovou natí a čerstvým tymiánem omyjeme a svážeme nití. Do oloupané cibule zapíchneme hřebíček. Očistíme stroužky česneku. Do hrnce nalijeme 1 litr vody s 3,8 dl bílého vína. Vložíme připravenou zeleninu s tělíčky hlemýžďů, pomalu vaříme přibližně 3 hodiny. Uvařené hlemýždě vyjmeme sítem a necháme okapat.
- Do každé ulity vložíme přibližně 1/4 lžičky bylinkového másla, tělíčko hlemýždě a uzavřeme ho zase 1/4 lžičkou bylinkového másla.
- Naplněné hlemýždě vložíme do "formy na hlemýždě". Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně 20 - 25 minut.