Tradiční italské lasagne

Ingredience


Bazalka 0.5 hrst
Cibule 1 ks
Hovězí maso mleté 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 150 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Olej stolní 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 900 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Čedar 300 g
Těstoviny Lasagne 500 g
Tymián sušený 1 kávová lžička
Vepřové maso mleté 200 g
Víno bílé 500 ml
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli a dosklovita ji osmahneme. K cibuli přidáme mrkev a mleté maso, promícháme a dobře osmahneme. K masu přidáme tymián a rajčata, dochutíme solí a pepřem. Opečené maso odstavíme z plotny.
  2. V pánvi z másla a mouky připravíme jíšku. Podlijeme ji vínem a krátce povaříme. Omáčku necháme zhoustnout, podlijeme mlékem a osolíme. Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou troubu na 180 °C).
  3. Zapékací mísu vymažeme olejem a střídavě ji vyložíme vrstvou omáčky, nevařených plátků lasagní, směsí mletého masa a strouhaným sýrem. Poslední vrstva by měla být omáčka posypaná sýrem. Takto připravené lasagne vložíme na 40 minut do předehřáté trouby a zapečeme. Hotové těstoviny vyjmeme, naporcujeme na talíře a podáváme zdobené bazalkou.