Chlebový šnek se smetanovo-skořicovou náplní
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Cukr třtinový |
6 polévková lžíce |
Droždí sušené |
1.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
1.75 dl |
Mouka pšeničná hladká |
450 g |
Muškátový oříšek |
1 kávová lžička |
Rozinky tmavé |
100 g |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme jedno vejce, máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím.
- Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
- Během programu připravíme náplň. V misce smícháme zakysanou smetanu, třtinový cukr, skořici, muškátový oříšek a rozinky. Jedno vejce rozšleháme na potření šneka.
- Po ukončení programu "těsto" přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto pak vyválíme na placku o rozměrech přibližně 45 x 30 cm a potřeme smetanovou směsí tak, aby na okraji zůstal asi 2,5 cm široký pruh bez náplně.
- Těsto po delší straně svineme a kraje přitiskneme k sobě.
- Závin dáme na olejem mírně potřený plech spojem dolů, zavineme do podoby šneka, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutého šneka propíchneme dlouhou grilovací jehlou, aby se během pečení nerozvinul, a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a šneka pečeme přibližně 30 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.