Chlebový šnek se smetanovo-skořicovou náplní

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Cukr třtinový 6 polévková lžíce
Droždí sušené 1.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 1.75 dl
Mouka pšeničná hladká 450 g
Muškátový oříšek 1 kávová lžička
Rozinky tmavé 100 g
Skořice mletá 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Zakysaná smetana 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme jedno vejce, máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím.
  2. Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  3. Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
  4. Během programu připravíme náplň. V misce smícháme zakysanou smetanu, třtinový cukr, skořici, muškátový oříšek a rozinky. Jedno vejce rozšleháme na potření šneka.
  5. Po ukončení programu "těsto" přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto pak vyválíme na placku o rozměrech přibližně 45 x 30 cm a potřeme smetanovou směsí tak, aby na okraji zůstal asi 2,5 cm široký pruh bez náplně.
  6. Těsto po delší straně svineme a kraje přitiskneme k sobě.
  7. Závin dáme na olejem mírně potřený plech spojem dolů, zavineme do podoby šneka, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutého šneka propíchneme dlouhou grilovací jehlou, aby se během pečení nerozvinul, a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  8. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a šneka pečeme přibližně 30 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.