Velšský chléb se sušenými brusinkami
Ingredience
Brusinky sušené |
150 g |
Citronová kůra |
10 g |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Droždí sušené |
1.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
25 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Mouka pšeničná hladká |
325 g |
Pomerančová kůra |
10 g |
Rozinky tmavé |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme vejce, máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami, vše poprášíme droždím.
- Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
- Pět minut před koncem cyklu "hnětení" k těstu přidáme brusinky a rozinky. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem.
- Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Vytvarujeme z něj kulatý bochník, dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a chléb v ní pečeme přibližně 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu a není cela propečený. Propečení kontrolujeme dřevěnou špejlí. Ještě teplý ho potřeme medem a necháme pomalu vychladnout.