Brusinkový chléb s ořechy

Ingredience


Brusinky sušené 75 g
Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí sušené 2 kávová lžička
Med včelí 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 75 ml
Mouka pšeničná hladká 575 g
Ořechový olej 2 polévková lžíce
Ořechy vlašské 100 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2.75 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. K výrobě tohoto typu chleba musíme mít kvásek, který se připravuje 12 až 24 hodin předem.
  2. Mléko v malém hrnci zahřejeme k bodu varu, pak vmícháme cukr a odstavíme. Přilijeme 75 ml vody a lehce zchladíme. Ve větší míse smícháme 125 g mouky a 1 lžičku droždí, zalijeme směsí mléka, vody a cukru. Mírná hrudkovitost těsta nevadí. Mísu překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 12 až 24 hodin vykynout.
  3. Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme kvásek, 2 dl vody, olej, med a 1 lžičku soli. Najemno nasekané vlašské ořechy a 450 g mouky přisypeme tak, aby zcela pokryly kvásek s vodou a přísadami, vše poprášíme jednou lžičkou droždí.
  4. Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  5. Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
  6. Pět minut před koncem cyklu "hnětení" k těstu přidáme brusinky. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem.
  7. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Z těsta vytvarujeme kulatý bochník, dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý potřeme rozšlehaným vejcem a ostrým nožem ho rozřízneme do tvaru kříže.
  8. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a chléb pečeme asi 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.