Chleboví šneci s medem
Ingredience
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Droždí sušené |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
100 g |
Med včelí |
75 g |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mouka pšeničná hladká |
300 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme vejce, 25 g másla, 50 g medu a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami, a vše poprášíme droždím.
- Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
- Během přípravy těsta v pekárně v misce rozetřeme 75 g másla, 25 g medu a 1 lžíci cukru.
- Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Z těsta vyválíme placku o rozměru 30 x 25 cm a pomažeme ji dvěma třetinami rozetřeného másla s medem tak, aby na okraji jedné z delších stran zůstal 2,5 cm proužek nepomazaného těsta. Z druhé strany těsto svineme do rolády, tu pak rozkrájíme na 12 stejných dílů a dáme je na výšku na olejem mírně potřený plech. Na horní stranu každé rolády navršíme část zbylé směsi másla s medem, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemají dvakrát větší objem.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a šneky pečeme přibližně 20 minut, dokud nemají zlatavou barvu. Po upečení je sundáme z plechu a necháme pomalu vychladnout.