Bílý chléb z kvásku

Ingredience


Chlebový kvásek 2.4 dl
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Droždí sušené 0.5 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká 450 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme 2,4 dl kvásku a vodu, přidáme olej, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a vše poprášíme droždím.
  2. Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  3. Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
  4. Z těsta vytvarujeme kulatý bochník, dáme ho na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý poprášíme moukou.
  5. Troubu předehřejeme na 220°C a chléb v ní pečeme přibližně 30 až 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.