Bílý chléb z kvásku
Ingredience
Chlebový kvásek |
2.4 dl |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Droždí sušené |
0.5 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
450 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme 2,4 dl kvásku a vodu, přidáme olej, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a vše poprášíme droždím.
- Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
- Z těsta vytvarujeme kulatý bochník, dáme ho na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý poprášíme moukou.
- Troubu předehřejeme na 220°C a chléb v ní pečeme přibližně 30 až 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.