Italský chléb s náplní morrarelly a pečené zeleniny
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Droždí sušené |
2 kávová lžička |
Mléko polotučné |
75 ml |
Mouka pšeničná hladká |
575 g |
Mozzarella |
150 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V hrnku přivedeme mléko až téměř k bodu varu a pak ho zchladíme. Ve velké míse smícháme 125 g mouky s 1 lžičkou droždí, zalijeme vlažným mlékem, přidáme 1 lžičku cukru a důkladně promícháme. Směs může být hrudkovitá. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě alespoň 12 hodin.
- Pak připravíme těsto v domácí pekárně. Do pečící nádoby nalijeme kvásek a 2 dl vody, přidáme 2 lžíce oleje a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a vše poprášíme lžičkou droždí.
- Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
- V průběhu programu připravíme náplň ze zeleniny.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Papriku omyjeme, podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na jemno. Oloupaný česnek nadrobno nasekáme. Sýr nakrájíme na malé kostičky.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Plech na pečení lehce pomažeme olejem a rozložíme na něj nakrájenou cibuli a papriku, pokapeme olejem a posypeme česnekem. Pečeme asi 30 minut, až zelenina změkne.
- Po ukončení programu "těsto" domácí pekárnu vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
- Potom z těsta vyválíme placku o velikosti přibližně 45 x 30 cm, na dvě třetiny plochy dáme opečenou zeleninu s česnekem, necháme 5 cm široké prázdné okraje. Volné části těsta přendáme přes zeleninu a konce dobře přimáčkneme - vznikne koláč se zvýšenými okraji.
- Těsto se zeleninou přendáme na mírně olejem vymazaný plech a necháme na teplém místě kynout, dokud nemá dvojnásobný objem. Vykynutý posypeme nakrájeným sýrem.
- Pečeme přibližně 25 až 30 minut v troubě, předehřáté na 220 stupňů Celsia, až má zlatavou barvu.
- Podáváme teplé i studené.