Italský chléb s náplní morrarelly a pečené zeleniny

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Droždí sušené 2 kávová lžička
Mléko polotučné 75 ml
Mouka pšeničná hladká 575 g
Mozzarella 150 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnku přivedeme mléko až téměř k bodu varu a pak ho zchladíme. Ve velké míse smícháme 125 g mouky s 1 lžičkou droždí, zalijeme vlažným mlékem, přidáme 1 lžičku cukru a důkladně promícháme. Směs může být hrudkovitá. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě alespoň 12 hodin.
  2. Pak připravíme těsto v domácí pekárně. Do pečící nádoby nalijeme kvásek a 2 dl vody, přidáme 2 lžíce oleje a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a vše poprášíme lžičkou droždí.
  3. Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  4. Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
  5. V průběhu programu připravíme náplň ze zeleniny.
  6. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Papriku omyjeme, podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na jemno. Oloupaný česnek nadrobno nasekáme. Sýr nakrájíme na malé kostičky.
  7. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Plech na pečení lehce pomažeme olejem a rozložíme na něj nakrájenou cibuli a papriku, pokapeme olejem a posypeme česnekem. Pečeme asi 30 minut, až zelenina změkne.
  8. Po ukončení programu "těsto" domácí pekárnu vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
  9. Potom z těsta vyválíme placku o velikosti přibližně 45 x 30 cm, na dvě třetiny plochy dáme opečenou zeleninu s česnekem, necháme 5 cm široké prázdné okraje. Volné části těsta přendáme přes zeleninu a konce dobře přimáčkneme - vznikne koláč se zvýšenými okraji.
  10. Těsto se zeleninou přendáme na mírně olejem vymazaný plech a necháme na teplém místě kynout, dokud nemá dvojnásobný objem. Vykynutý posypeme nakrájeným sýrem.
  11. Pečeme přibližně 25 až 30 minut v troubě, předehřáté na 220 stupňů Celsia, až má zlatavou barvu.
  12. Podáváme teplé i studené.