Zapečené makarony s boloňskou omáčkou

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Hovězí maso mleté 350 g
Olej stolní 2 polévková lžíce
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Rozmarýn čerstvý 2 hrst
Špagety, Makarony 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Ementál (Primátor) 50 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat.
  2. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemno. Česnek oloupeme, pomocí lisu stroužky prolisujeme. Rozmarýn opláchneme, necháme okapat a jehličky otrháme a na jemno nasekáme.
  3. V pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli, česnek mleté hovězí maso na biftek a rozmarýn. Vše promícháme, zhruba 3 minuty smažíme. Vařečkou maso trochu rozdrolíme. Poté přidáme na pánev rajčata, dochutíme solí a pepřem. Vše vaříme bez pokličky přibližně 10 minut. Předehřejeme troubu na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC). Uvařené těstoviny vložíme do omáčky a ohřejeme je. Zapékací mísu naplníme makarony s omáčkou, navrch posypeme nahrubo nastrouhaným ementálem. Vše vložíme do trouby a zapékáme přibližně 20 - 25 minut na druhé spodní liště trouby. Omyjeme a posekáme pažitku. Zapečené těstoviny vyjmeme z trouby, naporcujeme na talíře a podáváme posypané pažitkou.