Rostbíf s křenem
Ingredience
Cibulka jarní |
2 ks |
Jablka |
1 ks |
Křen |
1.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Sýr Almette |
200 g |
Veka |
1 ks |
Bazalka |
3 polévková lžíce |
Česnek |
3 stroužek |
Hořčice kremžská |
3 polévková lžíce |
Hovězí roštěnka vys. peč. |
0 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Sherry brandy |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 64 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Veku nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Potřeme je máslem, dáme na plech a v předem vyhřáté troubě je opečeme. Pečeme při 200°C 5-6 minut.
- Jarní cibulku omyjeme a zešikma nakrájíme ne tenká kolečka. Křen oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Omyjeme sladkokyselé jablko, oloupeme a též jemně nastrouháme. Do mísy dáme sýr smetanový sýr Almette, 1-1,5 lžíci křenu, 0,5-1 lžíci nastrouhaného jablka a směs promícháme. Studený rostbíf nakrájíme na tenké plátky (300 g). Plátky veky potřeme křenovou pomazánkou, obložíme je plátky rostbífu, ozdobíme pokrájenou cibulkou a servírujeme.
- Rostbíf z vysokého roštěnce [46663]:
- Hovězí vysoký roštěnec zbavíme tuku, blan a šlach. Špalíček masa převážeme kuchyňským provázkem (přibližně 3 x delším, než je délka hovězího špalíčku). Provázek obtočíme na jednom konci a zavážeme. Zbylý provázek 2 x podvlékneme a vytvoříme větší smyčku, stočíme ji a navlékneme na maso. Takto postupně ovážeme celý špalíček masa roštěnce.
- Připravíme si marinádu: Čerstvý tymián s bazalkou omyjeme a drobně pokrájíme. Dáme je do misky, přidáme hořčici, rozetřený česnek, Sherry Brandy, olej, čerstvě pomletý pepř a sůl. Marinádu důkladně promícháme. Maso na plytkém talíři potřeme vzniklou hustou kašičkou a necháme ho marinovat minimálně 2 hodiny (ideální je nechat maso marinovat přes noc). Maso 2-3 x za dobu marinování otočíme.
- V pánvi si rozpálíme 1-2 lžíce oleje a maso zprudka restujeme z každé strany přibližně po 2-3 minutách dozlatova.
- Hovězí rostbíf dáme v zapékací míse do předem vyhřáté trouby na 190°C péct. Pečeme 35-45 minut (podle síly špalíčku masa). Po upečení maso uvnitř by mělo být krvavé až růžové. Pokud by se peklo déle, bylo by úplně propečené. Dáváme si pozor na čas!
- Upečený rostbíf vyjmeme z trouby, provázek odstraníme. Teplé maso nakrájíme na silnější plátky až po 15 minutách.
- Studený rostbíf servírujeme tak, že ho nakrájíme na velmi tenké plátky.