Rostbífový předkrm s chřestem
Ingredience
Bageta |
3 ks |
Chřest sterilovaný |
150 g |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Máslo bylinkové |
3 polévková lžíce |
Salátový dressing-jogurtový |
1.5 dl |
Sýr Parmezán |
70 g |
Bazalka |
3 polévková lžíce |
Česnek |
3 stroužek |
Hořčice kremžská |
3 polévková lžíce |
Hovězí roštěnka vys. peč. |
0 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Sherry brandy |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 53 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Studený rostbíf nakrájíme na tenké plátky (320 g). Konzervovaný chřest scedíme a pak ho nakrájíme na kousky velikosti plátků bagety. Kopr omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
- Bagety nakrájíme zešikma na plátky silné 1 cm. Potřeme je bylinkovým máslem, dáme na plech a zapečeme je v předem vyhřáté troubě na 200°C. Zapékáme je asi 5 minut. Horké bagety obložíme plátky rostbífu, ozdobíme kousky chřestu, které polijeme salátovým dresingem (po 1 lžičce), posypeme nastrouhaným parmazánem a dozdobíme lístky kopru a servírujeme.
- Rostbíf z vysokého roštěnce:
- Hovězí vysoký roštěnec zbavíme tuku, blan a šlach. Špalíček masa převážeme kuchyňským provázkem (přibližně 3 x delším, než je délka hovězího špalíčku). Provázek obtočíme na jednom konci a zavážeme. Zbylý provázek 2 x podvlékneme a vytvoříme větší smyčku, stočíme ji a navlékneme na maso. Takto postupně ovážeme celý špalíček masa roštěnce.
- Připravíme si marinádu: Čerstvý tymián s bazalkou omyjeme a drobně pokrájíme. Dáme je do misky, přidáme hořčici, rozetřený česnek, Sherry Brandy, olej, čerstvě pomletý pepř a sůl. Marinádu důkladně promícháme. Maso na plytkém talíři potřeme vzniklou hustou kašičkou a necháme ho marinovat minimálně 2 hodiny (ideální je nechat maso marinovat přes noc). Maso 2-3 x za dobu marinování otočíme.
- V pánvi si rozpálíme 1-2 lžíce oleje a maso zprudka restujeme z každé strany přibližně po 2-3 minutách dozlatova.
- Hovězí rostbíf dáme v zapékací míse do předem vyhřáté trouby na 190°C péct. Pečeme 35-45 minut (podle síly špalíčku masa). Po upečení maso uvnitř by mělo být krvavé až růžové. Pokud by se peklo déle, bylo by úplně propečené. Dáváme si pozor na čas!
- Upečený rostbíf vyjmeme z trouby, provázek odstraníme. Teplé maso nakrájíme na silnější plátky až po 15 minutách.
- Studený rostbíf servírujeme tak, že ho nakrájíme na velmi tenké plátky.