Chléb z kvasu s bramborami a bylinkami
Ingredience
Chlebový kvásek |
100 g |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Droždí |
5 g |
Fenykl obecný |
0.5 kávová lžička |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Majoránka |
0.5 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
400 g |
Petržel - nať |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.25 l |
Brambory |
500 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dobře omyté brambory uvaříme v dostatečném množství vody, pak je oloupeme a prolisujeme, případně nastrouháme najemno.
- Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme 2,5 dl vody a přidáme žitný kvas. Přisypeme mouku s kmínem, uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl a bylinky, do protilehlého rohu třtinový cukr.
- Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku, stiskneme tlačítko Start.
- Při zvukovém signálu pekárny pro přidání přísad do formy vložíme prolisované brambory.
- Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme, přikryjeme utěrkou a necháme ho vychladnout