Balkánský chléb z domácí pekárny
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Droždí |
30 g |
Mouka pšeničná hladká |
600 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3.5 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vajce rozšleháme ve studené vodě.
- Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu s rozšlehaným vajíčkem, na ni přisypeme mouku, uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protilehlého rohu cukr.
- Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku.
- Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme, přikryjeme čistou utěrkou a na kuchyňském sítu necháme vychladnout.
- Pokud chceme, aby chléb měl velmi měkkou kůrku, potřeme ho ihned po vyklepnutí z formy vlažnou vodou a zabalíme do utěrky.