Milánské brambory

Ingredience


Brambory 3000 g
Houby čerstvé 300 g
Hovězí uzený jazyk 500 g
Hovězí vývar základní 300 ml
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Pepř černý mletý 1 g
Rajčata 300 g
Sůl 40 g
Sýr Eidam cihla 40% 200 g
Tuk 150 g
Vaječný žloutek slepičí 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí uzený jazyk uvaříme doměkka, ve studené vodě zchladíme a oloupeme. Nakrájíme jej na malé kostičky.
  2. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je, překrájíme na poloviny a potom na plátky.
  3. Pekáč vymažeme tukem, na dno rozložíme polovinu brambor, posypeme je uzeným jazykem, nakrájenými houbami podušenými na části tuku a na plátky nakrájenými rajčaty. Osolíme, opepříme a pokryjeme zbylými brambory.
  4. Připravíme světlou zásmažku ze 2/3 másla a z prosáté mouky, zalijeme ji vývarem, rozšleháme a za stálého míchání vaříme na hustý bešamel.
  5. Po zchladnutí bešamel osolíme, přidáme žloutek a rozetřeme po povrchu brambor. Pokrm ještě posypeme strouhaným sýrem, pokapeme máslem a zvolna v troubě zapečeme dorůžova.