Milánské brambory
Ingredience
Brambory |
3000 g |
Houby čerstvé |
300 g |
Hovězí uzený jazyk |
500 g |
Hovězí vývar základní |
300 ml |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Rajčata |
300 g |
Sůl |
40 g |
Sýr Eidam cihla 40% |
200 g |
Tuk |
150 g |
Vaječný žloutek slepičí |
20 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí uzený jazyk uvaříme doměkka, ve studené vodě zchladíme a oloupeme. Nakrájíme jej na malé kostičky.
- Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je, překrájíme na poloviny a potom na plátky.
- Pekáč vymažeme tukem, na dno rozložíme polovinu brambor, posypeme je uzeným jazykem, nakrájenými houbami podušenými na části tuku a na plátky nakrájenými rajčaty. Osolíme, opepříme a pokryjeme zbylými brambory.
- Připravíme světlou zásmažku ze 2/3 másla a z prosáté mouky, zalijeme ji vývarem, rozšleháme a za stálého míchání vaříme na hustý bešamel.
- Po zchladnutí bešamel osolíme, přidáme žloutek a rozetřeme po povrchu brambor. Pokrm ještě posypeme strouhaným sýrem, pokapeme máslem a zvolna v troubě zapečeme dorůžova.