Šoulet s pečenými husími prsy

Ingredience


Česnek 2 ks
Hrášek 250 g
Husí prsa 400 g
Kmín celý 1 špetka
Kroupy ječné 250 g
Majoránka 50 g
Okurky 5 ks
Rajčata 5 ks
Sádlo škvařené 3 polévková lžíce
Šalotka 2 ks
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme husí prsa, osolíme je a okmínujeme. Na pánev vložíme lžíci husího sádla a rozpálíme. Vložíme kůží dolů husí prsa a prudce je z obou stran opečeme.
  2. Ve větším hrnci s osolenou vodou uvaříme kroupy, které jsme předtím namočili přes celou noc, aby změkly.
  3. Nachystáme pekáček, který lehce vytřeme sádlem. Na dno pekáče nasypeme část nadrobno nakrájené cibulky, položíme rozpůlenou paličku česneku a naskládáme celá rajčátka. Navrch položíme prsa, která přelijeme omastkem, jenž nám zbyl po pečení prsou na pánvi. V ruce rozemneme majoránku a posypeme jí husí prsa. Několik stroužků česneku rozkrájíme na plátky a naskládáme na husí prsa. Předehřejeme troubu na 130 ° C. Pekáč vložíme do trouby a pečeme 30 minut.
  4. Na pánev dáme lžíci sádla, nadrobno nasekaný zbytek cibulky a nakrájené zbylé stroužky česneku. Rozpálíme a přidáme kroupy, z nichž jsme slili vodu. Přidáme k nim rozmražený hrášek a rozemnutou majoránku, lehce osolíme a opepříme. Opečeme na pánvi.
  5. Z trouby vyndáme pekáč s masem. Vyjmeme z pekáče rozpůlený celý česnek a rajčátka. Šouletem zasypeme husí prsa. Přisypeme ještě trochu majoránky a vložíme na dalších deset minut do trouby.
  6. Šoulet s prsy podáváme s kyselými okurkami, které kvůli lepší stravitelnosti můžeme oloupat.