Pšenično-žitný kvasový chléb z domácí pekárny

Ingredience


Droždí sušené 5 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká 400 g
Mouka žitná celozrnná 150 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Sušený žitný kvásek 1 polévková lžíce
Voda pitná 370 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu a nasadíme míchadla. Nalijeme 2,5 dl vlažné vody, přisypeme 150 g žitné celozrnné mouky a 1 lžíci sušeného žitného kvásku. Formu dáme zpět do pekárny, nastavíme a spustíme rychlý program. Po 15 minutách pekárnu vypneme a kvas v ní necháme 12 hodin zrát.
  2. S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z pekárny vyjmeme pečicí formu s uzrýlým kvasem, přilijeme 1,2 dl vlažné vody, přisypeme pšeničnou mouku s kmínem a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
  3. Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
  4. Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.