Špaldovo-žitný kvasový chléb se semínky

Ingredience


Droždí sušené 3.5 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Lněné semínko 1 kávová lžička
Mouka špaldová celozrnná 400 g
Mouka žitná celozrnná 150 g
Sezam - semena 1 kávová lžička
Slunečnice - semena 1 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Sušený žitný kvásek 1 polévková lžíce
Voda pitná 3.7 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
  2. S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla a nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvásek. Přisypeme celozrnnou špaldovou mouku s kmínem a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
  3. Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
  4. Pět minut před koncem cyklu hnětení do těsta přidáme směs semínek. Nškteré přístroje nás na přidání surovin upozorní zvokovým signálem.
  5. Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.