Špaldovo-žitný kvasový chléb se semínky
Ingredience
Droždí sušené |
3.5 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Lněné semínko |
1 kávová lžička |
Mouka špaldová celozrnná |
400 g |
Mouka žitná celozrnná |
150 g |
Sezam - semena |
1 kávová lžička |
Slunečnice - semena |
1 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sušený žitný kvásek |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
3.7 dl |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
- S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla a nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvásek. Přisypeme celozrnnou špaldovou mouku s kmínem a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
- Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
- Pět minut před koncem cyklu hnětení do těsta přidáme směs semínek. Nškteré přístroje nás na přidání surovin upozorní zvokovým signálem.
- Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.