Čokoládová pěna s jahodovou omáčkou

Ingredience


Čokoláda hořká 300 g
Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 20 g
Jahody zahradní 300 g
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé, anebo mražené jahody dáme do kastrůlku, přisypeme vanilkový a krupicový cukr a častým mícháním jahody zahříváme až do rozpuštění cukru. Potom je propasírujeme přes cedník a necháme vychladit.
  2. Do kastrůlku nalijeme smetanu, kterou za stálého míchání přivedeme k varu, do horké smetany přimícháme na kousky nakrájenou, anebo hrubě nastrouhanou čokoládu, kastrůlek sundáme z ohně a metličkou mícháme tak dlouho, až se nám rozpustí čokoláda. Připravenou čokoládu volně vychladíme a odložíme do druhého dne do lednice.
  3. Následovně vychladlou čokoládu přeložíme do kuchyňského robotu a důkladně ji vyšleháme na hladkou pěnu, naplníme s ní cukrářský pytlík.
  4. Připravíme 6 vysokých dezertních pohárů, do každé na dno dáme pár jahod, nalijeme asi 1 dl jahodové omáčky, cukrářským pytlíkem s pěnou doplníme poháry, ozdobíme jahodami, přiložíme vysokou lžičku a dobře vychlazené poháry podáváme.