Čokoládová pěna s jahodovou omáčkou
Ingredience
Čokoláda hořká |
300 g |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jahody zahradní |
300 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Čerstvé, anebo mražené jahody dáme do kastrůlku, přisypeme vanilkový a krupicový cukr a častým mícháním jahody zahříváme až do rozpuštění cukru. Potom je propasírujeme přes cedník a necháme vychladit.
- Do kastrůlku nalijeme smetanu, kterou za stálého míchání přivedeme k varu, do horké smetany přimícháme na kousky nakrájenou, anebo hrubě nastrouhanou čokoládu, kastrůlek sundáme z ohně a metličkou mícháme tak dlouho, až se nám rozpustí čokoláda. Připravenou čokoládu volně vychladíme a odložíme do druhého dne do lednice.
- Následovně vychladlou čokoládu přeložíme do kuchyňského robotu a důkladně ji vyšleháme na hladkou pěnu, naplníme s ní cukrářský pytlík.
- Připravíme 6 vysokých dezertních pohárů, do každé na dno dáme pár jahod, nalijeme asi 1 dl jahodové omáčky, cukrářským pytlíkem s pěnou doplníme poháry, ozdobíme jahodami, přiložíme vysokou lžičku a dobře vychlazené poháry podáváme.